Tánc, zene, buli, szórakozás – keresztényként is!

Az Univerzum az évnek majd minden napjára kitűzött egy világnapot, ma nevezetesen a Tánc világnapját ünneplik számtalan helyen, a nagyvilágon. Felemelő benne lenni, ha szívből végzi az ember. A külvilág megszűnik létezni és ez egy nagyon is tudatos jelenállapot, mai szóval élve mindfulness.

Télen megpróbálkoztam én is elsajátítani egy-két lépést, de túlságosan türelmetlen voltam magamhoz, és ütközött egy olyan szentmisével, amit semmi pénzért ki nem hagytam volna. Ismertségemben nagy örömmel és lelkesedéssel járják többen is táncukat, önmaguk szórakoztatására, sőt olyas valakiket is ismerek, akik így lettek férj és feleség. Ez ám a szép teljesítmény.

A zene nagyon átalakult évszázadok során, ahogy a tánc műfajai is hol megjelentek, hol eltűntek. Milyen érdekes észrevenni, hogy ahogy a világ elkezdett felgyorsulni, úgy a dallamok, az ütemek is magasabb fokozatba kapcsoltak. Egy Mátyás királybeli reneszánsz muzsika dallamai a mai világban épp oly ritkák, mint egy „lassúzás” a naplementében pompázó Duna-parton. Érdemes mégis lassítani, mivel a legjobb dolgok egy bizonyos pillanatban történnek, nem vágtázó tempók ölelésében.

Elmúlt nyáron, gyalogos zarándoklaton vettem részt odahaza a Nyírségben, és végállomásunkon, Máriapócson nagyszerű performanszok követték egymást a nyári estéért, egymásért való hálaadásban megmozduló fiatalok között. Leginkább itt értettem meg, hogy kell egy icipici őrültség, a jó ízlés határain belül és már is kész a buli.

Szórakozni többféleképpen lehet: énekelni, táncolni, társasjátékozni, illetve van még egy-két klassz dolog. Mindezt ha Isten örömére tesszük, akkor nem csak mi vigadunk rajta, de az égieknek is kedvére valót teszünk. Eszembe jutott egy olyan, amikor néhány évvel ezelőtt volt Sándor István szalézi boldoggá avatási ceremóniája. Ezt követően az egyik budapesti csarnokban folytatódott az ünnepség, a felhőtlen szórakozás. Lám-lám, külső segítségek (tudatmódosító szerek hatása nélkül) is felhőtlen tudtunk örülni, szórakozni, együtt lenni, mindezt az Úr dicsőségére.

Most is valami hasonló készülődik a Máriabesnyőn megszervezésre kerülő Mladifesten. Együtt lenni közösségben egymással és Istennel. Élvezni a szórakozásban levő örömöket, úgy hogy közben ráeszmélhetünk: egy csodálatos világot teremtett számunkra a Teremtő Atya, amiben a látható és láthatatlan csodák mind-mind jelen vannak.

Somodi Nándi