Vezekelnie kellett egy muszlim képviselőnek miután részt vett egy keresztény szertartáson

By 2019-01-09Hírek

Óriási botrány robbant ki Libanonban, miután egy muszlim képviselő keresztény misén vett részt. A libanoni szunnita felekezet tagjai árulással vádolták meg az együttélés elvét támogató politikust.

Kritikák, fenyegetések, és becsmérlő üzenetek százait kapta  Roula Al-Tabsh Jaroudi képviselő, miután részt vett a „Szeretet és Béke” elnevezésű misén, aminek a végén még az áldozók soraiba is beállt. A misét celebráló pap a sorra kerülő képviselő asszonyt áldásával engedte tovább – írta a thenewkhalij.com

A magát liberálisnak definiáló Hariri klán által vezetett Tayyar Al-Mustaqbal Párt színeiben bejutó képviselő asszony a libanoni választási törvények szerint a szunniták egyik mandátumát nyerte el. Ezért sokan árulónak, sőt istenkáromlónak kiáltották ki, amiért katolikus szertartáson vett részt. Egy szélsőségesebb iszlamista társadalomban akár a blaszfémiával is megvádolhatták volna, amit gyakran halálbüntetéssel torolnak meg.

Nem ez az első, és nem az utolsó alkalom, amikor egy muszlim részt vesz keresztény szertartáson – állt ki tette mellett a libanoni politikus.

A képviselő hiába védekezett a közösségi oldalán, hogy ő nem hagyta el a vallását. Hithű szunnita muszlim maradt és csak az etnikai és vallási közösségek együttélésének a megerősítése miatt vett részt a Szeretet és Béke elnevezésű szertartáson. A szunnita  közvélemény továbbra is felháborodásának adott hangot.

Ami történt a templomon belül, nem volt szándékos. Nem akartam senkit megbántani. Fontosnak tartom a nyitottságot a többi közösség felé. Részt vettem egy misén, ahol áldást kaptam majd távoztam. Jelenlétemmel nem a keresztény hitbe való tanúbizonyságomat akartam megmutatni, hanem a tiszteletemet kifejezni azok iránt, akik ebben a vallásban hisznek – magyarázta meg cselekedetét Al-Tabsh képviselő asszony.

A szunnita közösség ezzel nem elégedett meg. A képviselőnek nyilvánosan vezekelnie kellett. Rola Al-Tabshi képviselő egyenesen a libanoni szunnita egyház legfőbb intézményébe ment, ahol Salah Al-Deen Fakhri sejk, a Dar Al-Fatwa igazgatója és az ország főmuftija, Amin Al-Kurdi előtt bocsánatot kért az Istentől, elnézést kért a Szent Elias templomban tett cselekedete miatt és újra felesküdött Mohamed prófétára, kijelentve az iszlám két tanúságtételét.

Elkötelezett vagyok az iszlám és az iszlám törvénykezés a saría iránt, amit Mohamed próféta ajándékozott nekünk – tett tanúbizonyságot a hite mellett Al-Tabsh.

Ennek hatására Libanon keresztény közösségének tagjai háborodtak fel, mivel a főmufti szavai szerint eretnek cselekedetnek számít egy muszlimtól, ha keresztény templomba megy.

Dr. Alfred Rayashi, a Föderáció Állandó Konferenciájának főtitkára közleményben tiltakozott a főmufti gyalázkodása és a képviselő vezeklése ellen – közölte a szervezet hivatalos oldala az elnashra.com.

Rayashi főtitkár szerint azzal, hogy a képviselő engedett a szélsőséges nyomásnak, elismeri a főmufti vallási intelmét, miszerint eretnek cselekedetnek számít a keresztény szertartás.

Követelem Al-Tabsh képviselőtől és Al-Kurdi főmuftitól, hogy kérjenek bocsánatot a libanoni keresztény közösségtől – jelentette ki közleményében a keresztény politikus.

A botrány azután robbant ki, hogy a miséről készülő felvétel felkerült a világhálóra. A felvételen látszik, hogy a pap nem áldoztatja meg a muszlim képviselőt, viszont a fejére téve, az áldozati kehellyel megáldja őt.

لا مش هيك يا رولا الاعتدال ……. النائبة عن المقعد السني رولا الطبش تقوم بممارسة طقوس كاثوليكية في إحدى الكنائس حين سكت أهل الحق عن الباطل توهم أهل الباطل أنهم على حق

Közzétette: ‎زكريا الدايخ‎ – 2019. január 2., szerda

A hozzászólok vegyesen fogadták a békés együttélés eszméjét hirdető képviselő asszony tettét.

“Köszönet illeti Rola Al-Tabshot, aki igaz példát állított a békés együttélésnek. Köszönjük neki, hogy tiszteletben tartja a mások szokásait és  a többi közösség Istenben való hitét!” – írta az egyik hozzászóló.

Egy muszlim hozzászóló erős kritikával illette a meghurcolt Rola Al-Tabsh-ot.

“Az együttélés nem így működik. A szunniták mandátumát elnyerő Rola Al-Tabsh katolikus szertartáson vett részt. A igazság alul maradt a hamissággal szemben. A hamis emberek úgy tesznek, mintha igazat cselekednének” – írta egy másik hozzászóló.

Rola Al-Tabsh lezártnak tekinti az ügyet, hozzászólásában megkérdőjelezte a libanoni közösségek egyes képviselőinek az elkötelezettségét a vallások közötti párbeszéd és békés együttélés mellett.

Meglepődve veszem tudomásul, hogy azok, aki a békés együttélés pártján vannak, a legelső alkalmat kihasználják, hogy egymás ellen uszítsák az embereket. A libanoni társadalom alapját akarják szétverni, hogy az ország ismét a csatamezők és árkok terévé váljon – írta a meghurcolt képviselő asszony.

Forrás: S4C.News – Kassab Adonis

Kép: Facebook