Legyetek jók, ha tudtok!

Ki ne ismerné az olykor vicces, máskor megható Legyetek jók, ha tudtok című filmet?! Sokunk gyermekkorát végigkísérő film öszinte humorral mutatja be Néri Szent Fülöp misszióját.

A cím hallatán midnyájan elkezdjük dúdolni a jól ismert dallamot, amit a szedett-vedett árvák énekelnek a filmben, miközben ártatlan csínyeket visznek végbe. Nem beszélve az örökéletű szállóigéről, melyet Fülöp atya előszeretettel mondogatott: “Nem neked atdat, hanem az ördögnek!”

Néri Fülöp (1515-1595) firenzei születésű pap volt, aki fiatalon Rómába ment, hogy az elesetteket, szegényeket segítse. A karrier helyett, ami nagybátyja üzletben várta volna, inkább ezt a missziót választotta. Már élete során nagy ismertséget szerzett. Sokan szerették, de ellenzői is akadtak. Humoros, bolondos természetét hamar megkedvelték a gyerekek, a szegények, elsettek. Ezért nevezik moslygós szentnek. Ugyanakkor sokakat megbotránkoztatott rendhagyó cselekedeteivel. Többek között azzal, hogy bűnözőknek, prostituáltaknak is kiszolgáltatott szentésget. Életét a társadalom kitaszítottjainka szentelte.

1615-ben, születése után 100 évvel avatták boldoggá, majd rá hét évvel szentté a híres kortársával, Loyolai Szent Ignáccal együtt.

Nem véletlen, tehát, hogy a II. Máriabesnyői Mladifest pénteki szentje Néri Szent Fülöp lesz!

A teljes filmet itt tudjátok megnézni: Legyetek jók, ha tudtok!

Kép: port.hu