Templomot szenteltek Libanonban

By 2019-03-20Hírek

Örömhírrel jelentkezett a napokban a Vatican News. Templomot szenteltek Libanonban az olasz katonai bázison. A cikk a Vatica News Facebook-oldalán jelent meg, amit változtatás nélkül közlünk.

Libanonban templomot szenteltek az olasz katonai bázison – pápai távirat

Ferenc pápa kedden táviratot küldött Santo Marcianò olasz tábori püspöknek abból az alkalomból, hogy március 18-án, hétfőn templomot és lelkipásztori helységeket szenteltek Szent XXIII. János pápa és a Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletére Libanonban, a shamai UNIFIL misszió katonai bázisán.

A Szentatya táviratában elismerését fejezi ki a jelentős terv megvalósítása miatt. Annak a reményének ad hangot, hogy az új istentiszteleti hely állandó hívást jelent majd az Úrral való találkozásra az ima bensőségességében, hogy aztán tanúságot tegyenek Istenről a mindennapi életben, a béke és a testvériség tanúságtevőivé válva. Ferenc pápa imáiban megemlékezik a libanoni olasz katonai misszióról és apostoli áldását küldi mindannyiukra.

Keresztények és muzulmánok közösen építették a templomot

A templomot az összes libanoni keresztény felekezet, illetve a síita és szunnita muzulmánok részvételével építették. 65 évvel ezelőtt Giuseppe Angelo Roncalli, a későbbi XXIII. János pápai küldöttként Libanonban járt, hogy megkoronázza a „Libanoni Boldogságos Szűz Mária királynőt”. Ez emlékeztet a szeretetközösség és a béke megtapasztalására, amelyet ezekben a napokban éltek meg a különböző rítushoz tartozó pátriárkák és püspökök jelenlétében a szertartáson jelenlevők. Képviseltették magukat a maroniták, a görögök, a szírek, az örmények, a káldok, a koptok és a latin rítusú hívek.

A béke iránti felelősség

„Ma János pápa szentként és az olasz hadsereg védőszentjeként visszatér Libanonba. A béke pápája eljön ebbe a házba és azt szeretné, ha megértenénk azt a béke iránti felelősséget, amelyet a fegyveres erőkre bíztak” – fogalmazott hétfőn délután homíliájában Santo Marcianò olasz tábori püspök.

Forrás: Vatica News