A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület is ott lesz a Civil faluban

By 2019-03-24Civil falu, Hírek

Napjainkban egyre kritikusabb téma a környezet védelme, a teremtett világ megóvása, a teremtésvédelem. A Mladifesten is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy egyre inkább beépüljön a kultúránkba a teremtésvédelem. Éppen ezért nagy öröm számunkra, hogy a Naphimnusz Egyesület elfogadta a meghívásunkat és ott lesz a Civil faluban.

Az alábbiakban az egyesület bemutatkozóját olvashatjátok, melynek bővebb változatát az oldalukon találjátok:

“A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület 2011-ben alakult Budapesten, hogy aktívan segítse és koordinálja a magyar katolikus közösségek teremtésvédelmi együttműködését, tömörítse a teremtett világ megóvásáért tevékenykedni szándékozókat.

Az Egyesület küldetése, hogy a hivatalos egyházi szervezetek kezdeményezéseivel teljes összhangban, mintegy arra adott „alulról jövő” válaszként, kihasználva a társadalmi környezetben civil szervezetként adódó mozgásteret, népszerűsítse és segítsen átültetni a gyakorlatba az Egyház tanításának megfelelő környezettudatos gondolkodás- és cselekvésmódot.

Egyesületünk alapszabályában megfogalmazott célja, hogy a magyar katolikus közösségek teremtésvédelmi elkötelezettségét – minél szélesebb körrel együttműködve – az egész társadalom javára növelje.

Víziója olyan “tradícióban gyökerező, az egyetemességbe kapcsolódó, felelősen gondolkodó és cselekvőképes közösségek létrejötte, amelyek olyanok az ökológiai válság által fenyegetett világban, mint a talajt megkötő növények az eróziótól fenyegetett hegyoldalon”.

Az Egyesület feladatának tartja, hogy „a már létező közösségeket megismertetve a teremtésvédelem spiritualitásával elősegítve ezáltal, hogy a vízióban megfogalmazott szerepüket be tudják tölteni, azaz váljanak önálló, felelősen gondolkodó és cselekvőképes, önfenntartó közösségekké.”

„A természeti környezet gyorsuló pusztulása és a globális klímaváltozás immár realitás. Hatását az emberek szó szerint saját testükön érzik: hőség és aszály, viharok és heves esőzések, olvadó gleccserek és árvizek, kieső termés és terjedő betegségek. A globális éghajlatváltozás átfogóan veszélyezteti a mai, és még sokkal erősebben az eljövendő generációk életfeltételeit, valamint az emberen kívüli természetet. Biológiai, szociális és térbeli kihatásai ezért komoly kihívást jelentenek az emberiségnek. A kihívásra cselekvően kell válaszolnunk. Isten gondjainkra bízta a teremtést, ezért felelősek vagyunk érte.” – áll a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia „’Minden általa és érte teremtetett’ (Kol 1,16) – Felelősségünk a teremtett világért” című, 2008-ban megjelentetett körlevelében. Ezzel együtt jelent meg a kereszténység és környezet kapcsolatát több szempontból körüljáró három kötetes könyv – „Hogy művelje és őrizze meg” címmel, melynek munkálataiban számos egyházi és világi keresztény szakember és munkatárs vett részt.”

Gyere el te is a Mladifestre és ismerkedj meg Magyarország közösségeivel, civil szervezeteivel! Itt tudsz regisztrálni.