Kenyai ferences szerzetes nyerte el a Globális Tanár-díjat Dubaiban

By 2019-03-27Hírek

A napokban az egész világot bejárta a hír, az internet különböző szegleteiből bukkanet elő váratlanul,  egy kenyai ferences szerzetes nyerte el a világ legjobb tanára díjat Dubaiban. Peter Tabichi kenyai ferences szerzetes lett a Globális Tanár-díj győztese, amellyel egymillió dollár jutalom jár. A továbbiakban a Vatican News beszámolóját közöljük változtatás nélkül.

36 éves, Kenyában született, tanárok gyermeke. Peter Tabichi atya ferences szerzetes, matematika és fizika tanár a Keriko középiskolában az afrikai ország Pwani településén, Nakuru közelében. A Rift-völgyben található szegény faluban általános az éhezés, a diákok 30%-a, akik között sok árva gyermek van, éppen csak a túlélés körülményei között tengődik.

40 ezer jelölt közül választották ki

„Beszélj kevesebbet és tégy többet” – ez az afrikai tanár mottója, aki idén elnyerte a Globális Tanár-díj kitüntetést a világ minden részéről érkezett negyvenezer jelöltből 50-re szűkített listából. Az egymillió dollárral járó elismerést minden évben a Varkey Alapítvány adományozza a nyertesnek Mohammed Bin Rashid Al Maktoum sejk támogatásával, aki az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, illetve Dubai kormányzója. Dubaiban vasárnap este tartották a díjátadó ünnepséget. Ötödik alkalommal osztották ki az elismerést annak a tanárnak, aki a legjobban végezte munkáját és tevékenységével pozitív hatást tudott gyakorolni arra a közösségre, amelyben él és ahol a díjjal járó összeget is fel kell használnia nevelési célokra.

Ez a díj az afrikai fiataloknak szól

„Afrikában minden nap egy új lappal kezdődik és egy új fejezet indul el. A mai egy másik nap” – fogalmazott Peter Tanichi atya a színpadon, ahol Hugh Jackman színész, énekes, producer adta át a ferences szerzetesnek a díjat. „Ezzel nem engem, hanem ennek a hatalmas kontinensnek a fiataljait ismerik el. Én csak azért vagyok itt, hogy köszönetet mondjak azért, amit a diákjaim elértek. Ez a díj egy lehetőséget ad számukra, elmondja a világnak, hogy minden lehetséges. Tanárként dolgozva látom a fiataljaim ígéretét, érdeklődésüket, tehetségüket, intelligenciájukat és meggyőződésüket” – mondta a kenyai ferences. Tabichi atya annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az afrikai fiatalokban nincs hiány a várakozások és az ambíciók terén. „Afrika olyan tudósokat, mérnököket, vállalkozókat nevel majd, akiknek neve egy nap a világ minden részén híressé válik. A lányok pedig fontos részét képezik majd ennek a történetnek.”

Viszonyítási pont az egész közösségnek

Erős karakterével és munkája iránti lelkesedésével Peter atya megalapozta a bizalmat tanítványaiban nevelési küldetése során. Ösztönözte őket az elköteleződésre és olyan földművelési módszereket tanított meg nekik, amelyek alkalmazkodnak a szárazság elviseléséhez. Ennek köszönhetően diákjai országos és nemzetközi díjakat is nyertek már. Mindemellett a ferences szerzetesnek sikerült feloldania a faluban élő különböző etnikumok közötti feszültséget azáltal, hogy megalapította a Béke klubot és kezdettől fogva konkrétan gondját viselte a legszegényebbeknek, felajánlva fizetése 80%-át nekik.