“A húsvéti öröm ezért kiárad az egész földre…”

Legnagyobb ünnepünk. Kereszténységünk lényege. A megváltás műve. Húsvét nem egyszerű ünnep, nem csupán a családi együttlétek alkalma, nem jó apropó egy hosszú hétvégére, vagy iskolai szünidőre. Sokkal, de sokkal több ezeknél.
A blog a 777blog.hu oldalán jelent meg, melyt változtatás nélkül közlünk.

A szentmise prefációjában a húsvéti időben elhangzik a címben idézett fél mondat, majd úgy folytatódik: „a nagyvilág örvendezve ujjong”. Mert húsvét igazi örömünnep: Isten végtelen szeretetének, megváltásunknak ünnepe. Olyan valósága van, amelynek alapjaiban kell meghatároznia keresztény identitásunkat és életünket. Amelynek át kell formálnia minket, méghozzá elementáris erővel, hogy azután – általunk is – átformálhassa a világot. És ebben, bizony, nekünk is szerepet kell vállalnunk. Erre lettünk meghívva.

Húsvét örömével kell helyt állnunk a világban. Ahogy Fábry Kornél atya tanított minket: a mi hitünk nem a „keresztények, sírjatok” hite, hanem alleluját kell énekelnünk, mert feltámadásával Krisztus „megnyitotta az örök élet útját” és „kitárta a mennyország kapuját”.

A nagyböjti időben lemondásokat határoztunk el, vagy épp arra törekedtünk, hogy javítsunk lelki életünkön, többet imádkozzunk. Most, hogy a böjti időszak véget ér, érdemes számot vetni: miben növekedtünk, miben van még szükségünk fejlődésre? Az ünnep bőven megadja a számadáshoz és az új elhatározásokhoz szükséges lelki táplálékot, így „ihletben” nem lehet hiány. Imádkozzunk többet, végezzünk szentségimádást, fordítsunk nagyobb figyelmet családunkra, közösségünkre, segítsünk a rászorulón, örüljünk együtt (és ne legyünk irigyek) az örvendezőkkel! Formáljuk át a világot, tegyük a szemlélődők, a keresők számára ellenállhatatlanná a kereszténységet, ahogy tették ezt az első keresztény közösségek is kétezer évvel ezelőtt, hiteles élettel és a feltámadásból fakadó örömmel.

A sír üres, a Megváltó él. Krisztus feltámadt, alleluja!

Vágvölgyi Gergely

Forrás: 777blog.hu