Beteg gyerekeket gyógyít Vertigo a miniló

By 2019-02-16Szemle

A Képmás magazin februári számában írt arról az éber kómában lévő gyermekek felépülését segítő terápiáról, amelynek során egy arra felkészített minilovat visznek a beteg ágyához. Bizonyított tény, hogy a lovak „leveszik” az emberről a feszültséget úgy, hogy bennük ez nem okoz problémát, ez a lovasterápia lényege – osztja meg tapasztalatait Ács Franciska, Vertigo gazdája.

A neurológiai és a rehabilitációs osztályon kezdték el a munkát, főleg súlyosan értelmi vagy mozgássérült éber kómás gyerekek között. Megfelelő higiéniai elővigyázatossággal, a kis testű pacival az ágyakig sétálnak el, hogy testközelből végezhessék el a terápiát az ingerszegény környezetben gyógyuló gyerekeken.

A kis testű állat miatt nem alakul ki a félelem a gyerekekben. Vertigo Amerikából származik, tenyésztésének köszönhetően nem érez félelmet, és idegrendszere jól viseli a váratlan fordulatokat. „A minilovak jelentős részét terápiára használják, amire a speciális idegrendszeri szelekció miatt kifejezetten alkalmasak” – mondta Ács Franciska, aki a „suttogás” természetes eszközével képezte ki gyógyító állatait.

Az egyik megrendítő terápiás sikerről – amelyet egy éber kómás állapotban fekvő gyereken hajtottak végre – így számol be a lovak gazdája: „Az egyik kislányt az otthonában látogattuk meg.

Az egyik kezét egy éve nem mozdította, de ahogy odaállt mellé Vertigo, egyből megérintette. Anyukája fél óráig csak zokogni tudott utána…”

Mivel az alapellátás nem támogatja a terápiát, ezért Ács Franciska önköltséges alapon végzi nagylelkű tevékenységét a gyermekek gyógyulása érdekében. A gyermekkórház vezetőivel azonban azon dolgoznak, hogy támogatást találhassanak rá. Bármilyen segítség jól jöhet a gyerekek gyógyulása érdekében.

A teljes cikk a Képmás magazin februári számában olvasható.

Forrás: vasarnap.hu