“Gyors” segély az iraki keresztényeknek

By 2019-02-28Hírek

Iraki keresztényeket segítenek a pápának adományozott 300 km/h-s végsebességű Lamborghini eladásából. A hírt a Vatican News közölte, amit változtatás nélkül adunk közre.

A Szükséget Szenvedő Egyház segélyszerv a Ninivei-síkság keresztényeinek óvodát és egy több célra alkalmas központot épít abból a pénzből, amelyet a pápának adományozott és árverésen értékesített Lamborghini Huracán árából nyertek.

Kétszázezer euróval segíti a terroristák által lerombolt két szír-katolikus egyházi struktúra újjáépítését a Szükséget Szenvedő Egyház pápai jogú segélyszerv. Az összeget a Ninivei-síkság keresztényeinek támogatására fordítják – mondta el Alfredo Mantovano és Alessandro Monteduro, a szervezet elnöke, illetve igazgatója. Mindkét épület Basikában található, 30 kilométerre Moszultól. A település súlyosan megrongálódott a háborúban, de a keresztények nagyszámban visszatértek. A két épület a többi kisebbség javát is szolgálja majd, mivel a több célra alkalmas központ több, mint ezer ember befogadására alkalmas, és ezért különböző közösségek is használhatják házasságkötések és vallási ünnepségek megrendezésére.

Újjáépítés és remény Irakban

Két év telt el a Ninivei-síkság felszabadítása óta, és a települések újra megtelnek élettel. Január 11-ig 9108 család tért vissza otthonába, ami az Iszlám Állam 2014-es megjelenése előtti lakosság 46%-át teszi ki. Ez az újjáépítési munkáknak köszönhető, amit nagyrészt a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszerv finanszírozott. Így a 14.035 lerombolt vagy megrongált lakóépület 41%-át helyreállították.

Itt jegyezzük meg, hogy Magyarország kiemelten segíti a keleti keresztények megmaradását, ahogy azt a világon egyedülálló kormányzati szervezet, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság tevékenysége mutatja.

A vatikáni színekre fényezett Lamborghini

A híres olasz luxusautó gyártó vállalat 2017-ben egy Lamborghini Huracánt ajándékozott Ferenc pápának, amelyet árverésre bocsátottak. Az 573 lóerős, 300 km/h végsebességű, fehér-arany fényezésű sportkocsit a pápa megáldotta és dedikálta is. 2018. május 12-én az RM Sotheby’s aukciós ház bocsátotta árverésre az autót, aminek több, mint 860 ezer dolláros bevételét a Szükséget Szenvedő Egyház, a XXIII. János Alapítvány és a Nemzetközi Kézsebész Csoport között osztották szét.

Szöveg és képek: Vatican News