Hardi Titusz OSB celebrálja az idei Máriabesnyői Mladifest nyitómiséjét – INTERJÚ

Örömmel jelentjük be, hogy idén Hardi Titusz OSB fogja celebrálni a II. Máriabesnyői Mladifest nyitómiséjét. Ennek kapcsán kérdeztük meg a fesztivál mottójával, a fiatalokkal és Máriával kapcsolatban. OLvassátok szeretettel!

Mit üzen a résztvevőknek, miért jó, fontos közösségben megélniük a keresztény hitüket?

A Krisztushoz való tartozásunk nem lehet magánügy. Amikor Krisztushoz csatlakoztunk, akkor egy nagy család tagjai lettünk. Krisztusban valóságosan testvérré váltunk, mert aki hite és keresztsége által magára öltötte Krisztus halálát és feltámadását, az újjászületése által ugyanannak a főnek és ugyanannak testnek lett a tagja. Igen, van sárga és fekete, zsidó és görög testvérem! Nemcsak azért, mert mindannyian Ádám és Éva gyermekei vagyunk – innen nézve csak távoli unokatestvérek vagyunk –, hanem és főképp azért, mert egy az Atyánk, egy a hitünk, egy a Mesterünk.

“Új szívet adok nektek.” Ez a fesztivál idei mottója. Miért fontos, hogy mindnyájan új szívet kapjunk?

Egy éjjel elment Jézushoz egy vallásos, buzgó farizeus, aki kereste Isten Országát, Nikodémus. A beszélgetés során Jézus félreérthetetlenül fogalmaz: aki nem születik újjá vízből és Szentlélekből, nem mehet be az Isten Országába. Senki se születik kereszténynek, se lehet kereszténnyé akarata nélkül. A szülő ezen a téren nem tud dönteni gyermeke helyett. Bármennyire is jó családba születtünk, – ez sokunknak, nekem is megadatott –, egyszer meg kell hozni egy egyéni döntést az életünkben Jézus mellett. Jézus pedig, aki érettünk meghalt, aki eltörölte minden vétkezésünket, újjá alkot minket. Az új szív, amit újjászületésünkkor kapunk, nem lehet egyes kivételes, lelki emberek privilégiuma. Mindannyiunkat meghív erre Jézus. És az ígéret nem kevesebb, mint az Isten Országa!

Úgy tudom, Önnek mindig is fontos volt a fitalok vezetése, bevonása az egyház életébe. Miért fontos és hogyan lehet ezt a XXI. században hatékonyan megtenni?

Nem a fiatal a fontos, hanem az ember. Akit Isten a maga képére és hasonlatosságára teremtett. Hihetetlenül hálás vagyok, hogy a földön a legértékesebbel, az emberrel foglalkozhatok. Az istenképmásiságnak van egy ontológiai valósága, melyet a legmélyebb valónk hordoz, ami minden embernek az “alap” méltóságát megadja, ami miatt minden ember tisztelet érdemel. A hasonlatossággal azonban más a helyzet. Le lehet rombolni, meg lehet csúfítani, vagy fel lehet építeni. Nekem az adatik meg, hogy amikor még fiatal valaki, azaz könnyebben formálható, alakítható, akkor dolgozzak azon, akkor fáradozzak azon, hogy ez a hasonlatosság minél teljesebben kibontakozzon. Hogy mindaz a szép és jó, ami a teremtéskor bele lett plántálva ezekbe a fiatalokba, napvilágra jöjjön és ragyogjon!

A fesztivál egy Mária-kegyhelyen lesz, ami valószínűleg első hallásra sok fiatalnak nem vonzó. Mit tanulhatnak mégis Máriától? Miért fontos megismerni őt?

Számomra Mária mindenekelőtt a hit példaképe. Ő annyira hitt Isten igéjébe, a szóba, amit az angyal neki hozott, hogy méhében fogan és fiút szül, hogy ez a hit – ez a mag, Isten igéje – meg tudott termékenyülni, megfogant benne és így megszülte Jézust, a Krisztust. Mindannyiunkat meghív Isten, hogy higgyünk benne, higgyünk egyszülött Fiába, hittel fogadjuk be az igét. A hit pedig csodákra képes. A hit előtt hegyek mozdulnak meg és takarodnak el. Egy hívő, új nemzedékkel ez a csökkenő lélekszámú ország meg tud fordulni, meg tud újulni, meg tud változni és valami gyönyörűt építhet fel. Minden adva van hozzá, de ehhez a szíveknek meg kell változni! Mária szíve rendben volt, a bizalma Isten iránt határtalan volt. Ha ezt eltanuljuk tőle, akkor határtalan lehetőségek, határtalan boldogság vár reánk! Itt és most.

Lábánné Hollai Katalin

Ha még nem regisztráltál a fesztiválra, itt gyorsan megteheted! Ha még bizonytalan vagy, nézz körül a Civil faluban és a tavalyi képek, videók között.

 

Nyitókép: magyarkurir.hu, kép: Knáb András Benedek