Marinko atya meghívója a fesztiválra – Interjú

Marinkó atyát már a Magyarországon is egyre többen ismerik. Ő Medjugorje plébánosa. Nem kis feladat egy világhírű kegyhelyhez tartozó településen szolgálni. Marinko atyát tavaly Ferenc pápa is fogadta, sőt egy kedves ajándékot is elfogadott tőle. Fogadjátok szeretettel a vele készült interjút!

Mit jelent az Ön számára Medjugorje plébánosának lenni?

Međugorje plébánosának lenni nagy kegyelem. Ez azt jelenti, hogy intenzíven részt veszek az esti imaprogramokon és sok más međugorjei lelki programban is. Például a zarándoklatszervezők, az orvosok, a mozgáskorlátozottak, a papok, a fiatalok (Mladifest), a házaspárok számára szervezett lelkigyakorlatokon. Majd a böjtös lelkigyakorlaton a Béke házában.  Katekézist is tartok a zarándokok számára. Mindennapi találkozás a világ különböző országaiból érkező zarándokokkal.

Mi a kedvenc része a Međugorjei Mladifesten?

Minden tetszik, a találkozó minden napja, a program minden egyes része! Különös öröm Međugorjéban jelen lenni a Mladifesten! 1995 óta minden alkalommal részt veszek a találkozón. Ezek a napok az én lelkigyakorlataim, megújulok, felfrissülök, új erőt, új „szárnyakat” kapok, új lendületet a munkához Isten szántóföldjén. Csodálatos látni a világ minden részéről érkezett fiatalokat, ahogyan lelki tapasztalatokat szereznek, csendben imádkoznak, szentségimádáson vesznek részt, ahogyan énekelnek, táncolnak, szentgyónáshoz járulnak. De, ugyanígy nagy élmény reggel 5 órakor a Križevacon a záró szentmise, amikor napfelkeltekor ünnepeljük az eucharisztiát.

Az a tapasztalatom a Mladifestről, hogy, ahogyan múlnak a napok a lelkem egyre inkább megnyílik, megnyugszik és a béke a bensőmbe árad.

Hogy érezte magát a magyarországi Mladifesten?

Nagyon jól éreztem magam. Örülök, hogy néhányan, akik megszervezték, nem féltek elindulni egy új úton. Fontos, hogy aktív keresztények legyünk és segítsünk másokat a hit útján. A fiataloknak ma segítségre van szükségük, el kell vinnünk nekik Jézust, aki az Út, az Igazság és az Élet. Mellettük kell lennünk, imatapasztalathoz, a Jézussal való találkozásra kell elvezetnünk őket. Jézushoz vezető új lehetőségeket és utakat kell felkínálnunk számukra. A Mladifest egy kitűnő lehetőség ilyen tekintetben is.

Mi ragadta meg legjobban Magyarországon?

Nagyon szép a környezet, a természet, ahol a Mladifestet megrendezték, lehet érezni a békét, ami az imatalálkozók nagyon fontos feltétele. Megrendítő tanúságtételek hangzottak el. Emlékszem Dianára, meg arra a fiatalemberre, aki tanúságot tett a függőségből való szabadulásáról a Cenacolo közösség segítségével. Szép élmény volt a gyertyával való ima is, de ugyanúgy csodálatos volt a kórus éneke, amelynek tagjai magyarországi fiatalok és egy házaspár, valamint Libanonból és más országokból érkező fiatalok voltak.

Milyen különbséget lát a magyar ifjúság és a Medjugorjéban megforduló fiatalok között?

Nem látok nagy különbséget. A fiatalok mindenhol egyformák. Mindannyian boldogok akarnak lenni. Mindnyájan tudatosan vagy nem, de Isten keresik. Mindannyian arra vágynak, hogy szeressék őket és szerethessenek. A függőségben élő fiatalok szeretnének megszabadulni. Ezért szükségük van arra, hogy az idősebbek ebben a segítségükre legyenek.

Fontos, hogy az idősebbek megértsék a fiatalokat, szükségleteiket és problémáikat és készek legyenek segítő kezet nyújtani számukra, nemcsak kritikával illetni őket.

Mit jelent Ön számára a fesztivál idei mottója: “Új szívet adok nektek”? (Ez 36,26)

Nagyon tetszik a téma, amit választottatok. Az új szív – a legfontosabb, szükségünk van rá, és ez lehetséges. Vannak fiatalok, akik új tapasztalatokat keresnek, mert unatkoznak, mert nem találták meg az élet értelmét, ezért új dolgokra vágynak (új autó, új mobiltelefon, új lakás, hogy megváltoztassák környezetüket vagy „új” környezetbe menjenek). Ez önmagában nem rossz, de a legfontosabb, hogy tudjuk, meg kell változtatnunk a szívünket. Amikor a szív megújul, akkor körülöttünk minden újnak tűnik. Amikor a szívünkben szeretet van, akkor új szívről beszélünk. Amikor elkezdünk hálát adni a kicsi dolgokért, akkor felébred az öröm bennünk és megújul a szívünk. Amikor elfogadjuk a keresztünket, önmagunkat úgy, ahogyan vagyunk és másokat is, ha elfogadjuk hátrányainkat, sikertelenségeinket, azt, hogy nem úgy alakult, ahogyan terveztük – akkor visszatér szívünkbe a béke és megújul a szívünk.

Međugorjéban a Szűzanya a szív imában való megújítására hív. Azt szeretné, hogy megtanuljunk szívvel imádkozni, szívvel ünnepelni a szentmisét, szívvel imádni Jézust, szívvel böjtölni. Akkor kezdünk szívvel imádkozni, amikor döntünk az ima mellett, amikor azt mondom: Imádkozni szeretnék, Jézussal és Máriával szeretnék lenni.

Mit üzen a Máriabesnyői Mladifest résztvevőinek?

Azt üzenem: Jöjjünk el erre a találkozóra és hozzunk magunkkal másokat is!

Két-három napot a Jézussal és más fiatalokkal való találkozásnak szentelni a legcsodálatosabb dolog, amit önmagunkért tehetünk.

Ha nyitott szívvel jövünk, nyitott füllel és kézzel – kitárt kézzel Jézus felé az imában és kitárt kézzel mások felé – akkor új táplálékot kapunk. Fontos, hogy mielőtt elindulunk, imádkozzunk Jézus, Mária, az eucharisztia és más fiatalok iránti szeretet ajándékáért.

Lábánné Hollai Katalin

A fordításban segített Sarnyai Andrea.