Az igazi böjt: segíteni másokon

A valódi böjt embertársunk megsegítését jelenti – mondta Ferenc pápa az első nagyböjti pénteken. E rövid írást arra hivatott, hogy segítsen tettekre váltani a pápa üzenetét és ezáltal közelebb vigyen minket a “valódi böjthöz”.

Ha a böjtre gondolunk, elsősorban a húsevésről, esetleg az édességről való lemondás jut eszünkbe, a bátrabbaknak a pénteki kenyér-víz kombó, másoknak a keresztútjárás és az elmélyültebb imaélet ugrik be. Ezek persze mind fontos részei ennek az időszaknak, mégis, Ferenc pápa péntek reggel egy másik, gyakorlatias aspektusára hívta fel a figyelmet, amikor egyrészt arra figyelmeztetett, hogy a hamisan böjtölő összevegyíti a vallásosságot a piszkos üzleti ügyekkel, másrészt azt hangsúlyozta: a valódi böjt embertársunk megsegítését jelenti.

5+1 tanács a gyakorlatra váltáshoz 

Erre az üzenetre pedig nem is olyan nehéz válaszolnunk, csak vegyük észre a környezetünkben felmerülő szükségeket. Íme, pár ötlet, hogy valódi böjtünk lehessen – tetszés szerint bővíthető!

  1. Bárhol is laksz, sajnos egész biztos, hogy közel hozzád él legalább egy hajléktalan. Ha te úgyis lemondasz néhány falatról, add oda neki! Duplán jó! 🙂
  2. Talán van az ismerőseid között olyan házaspár, akiknek a közelmúltban gyermeke született. Egy kicsivel az élet nem olyan egyszerű, sok időt és energiát igényel – elő a régi, jó komatálas hagyománnyal! Készíts nekik az egyik napra ebédet és lepd meg őket vele! Ha igazán buzog benned a tettvágy, szervezd meg a közösségedben, hogy néhány hétig ne legyen gondjuk a főzésre, fogjatok össze értük!
  3. Itt a tavasz, küszöbön a kerti munkák – ha van olyan idős ember az ismerettségi körödben, akinek már nehézséget okoz a fák metszése, a gereblyézés, a kert gondozása, ajánld fel neki egy szombat délelőttödet!
  4. Önkénteskedj! Keresd fel a plébániai karitász-szervezetet, az Ökumenikus Segélyszervezetet, a máltaiakat, vagy bármely, hiteles szervezetet és segíts nekik a rászorulókért végzett munkájukban! Ha a gyülekezetedben, plébániádon nincs karitatív kisközösség, a nagyböjtnél alkalmasabb időt keresve sem találnál arra, hogy létrehozz!
  5. És persze ne kövesd el azt a hibát, amit sajnos többen is; miközben a fél világnak segíteni akarsz, a családodra nincs gondod. Figyelj oda az ő gondjaikra, szükségleteikre, foglalkozz a családtagjaiddal többet és
  6. úgy általában is használd ki ezt az időszakot arra, hogy rendezd emberi kapcsolataidat. Sokszor ez is lemondással jár, alázatot követel, de megéri!

Tedd mindezt derűvel, vidáman, őszintén! Tudod, Isten a jókedvű adakozót szereti! 🙂

Vágvölgyi Gergely

 

A blog a 777blog oldalán jelent meg, amit változtatás nélkül közlünk.