Okosan az okostelefonnal!

Téglásy Nóra a 777 oldalán írt egy izgalmas cikket az okostelefon használatáról a hit kapcsán. Ma már elképzelhetetlen, hogy a telefonunk ne legyen velünk éjjel-nappal, így ima közben is. (Vagy mégsem olyan elképzelhetetlen?!?) A cikkben, mely a 777 oldalán jelent meg eredetilg, melyet változtatás nélkül közlünk, néhány praktikus ötletet találtok, hogyan használjátok okosan az okos eszközötöket!

 A statisztikák szerint Magyarországon több mint 12 millió mobil előfizetést regisztrálnak összesen, és 2015 második negyedévében 44%-kal haladta meg a mobilhálózat adatforgalma az egy évvel korábbit. Szóval a számokból és saját tapasztalatunkból is levonhatjuk: tényleg nagyon sok időt töltünk nyomkodással, online világban, különféle cset platformokon kommunikálással.

De hogy használhatjuk keresztényként ehelyett (vagy mindemellett) jól a modern technológia által nyújtott lehetőségeket? Lássunk néhány ötletet!

1. Keresztény alkalmazások

Nem is gondolnátok, hogy hány magyar és méginkább: mennyire sok angol alkalmazás van okostelefonokra, amelyek a hitéletünket segíthetik! A sor végeláthatatlan, csak a teljesség igénye nélkül sorolok fel párat: különböző Bibliaolvasók (pl.: Bibolka, Katolikus Biblia, stb.), templom vagy mise kereső, Rózsafüzér, AndroKat, Laudate (angol), katolikus kirakó játékok (!!!), zsolozsma, katekézis, szentek élete, imagyűjtemények, inspiráló bibliai idézetek, sőt, még „Isten élő háttérképeket” is letölthetsz! Keress rá értelemszerűen valamilyen kulcsszóra (pl.: katolikus, daily prayer, stb.)

2. Időmérés, időzítés

Ugye neked is van emlékeztető, naptár, stopper funkció a telefonod? Ezt még a „butábbak” is tudják. Ha nehézségek vannak az imaéletedben, próbálj meg valamilyen fix időpontra emlékeztetőt beállítani: amikor minden nap elmondasz egy fohászt valamiért. Ez nem a 20-30 perces verzió, hanem csak segít rendszeresíteni egy Istenre gondolást, napközbeni ráhangolódást. De az időmérés sem rossz ötlet! Néha igen nehéz nem 3 percben lezavarni az esti imát, főleg, ha saját szavaiddal imádkozol. De ha igazán közelebb akarsz kerülni Istenhez, szánj időt rá! Kezdd kicsiben, vagy ha már nagyon pro vagy, akkor jöhet a napi 30-45 perc is akár.

3. Napi evangélium hírlevél

Sok különböző lehetőség van arra, hogy naponta olvasd a Bibliát. Talán az egyik legjobb, ha minden nap megkapod a postaládádba! A legnépszerűbb oldalak, ahol fel is lehet iratkozni a hírlevelekre: Horváth István Sándor atya féle napi evangéliumevangélikus bibliaolvasó útmutatóreformátus napi ige, stb.

A legjobb, hogy nem csak a bibliai részlet landol nálad, hanem valamilyen elmélkedés is! És amikor este visszagondolsz, és pont passzolt a napodhoz, az nagyon jó érzés lehet!

4. Közösségi oldalak, híres személyek

Eleje vége nincs a közösségi oldalaknak, amiket követni lehet, főleg, ha még angolul is tudsz. A Keresztyén humortól kezdve a Catholic Links-en keresztül egészen Ferenc pápa instagram profiljáig vagy Christopher West tweet-jeiig. Felemelő lehet egy-egy ilyen tartalom a hírfolyamodban! Hát még ha be is mered lájkolni! (Persze ne feledkezzünk meg a 777-ről sem, szintén megtaláltok bennünket Facebookon!)

5. Dicsőítő zenék

Ha valaki hallgat szélsőséges zenéket, az én vagyok. Sean Paul, Caramel, Quimby, Kowa, Rihanna… Ismét a teljesség igénye nélkül. Nagyon befolyásolják a zenék a hangulatomat, és néha tudatosan hallgatok szomorú zenét, ha melankolikus kedvem van. Nem hiszitek el, hogy milyen békével tölt el, amikor direkt vagy véletlenül rákattanok egy-egy dicsőítő számra, együttesre. Csak ülök a metrón, becsukom a szemem, kizárok mindent, és ha konkrétan nem is imádkozom, de a lelkem Istennél van.

6. Jegyzetek

Amióta viszonylag jó telefonom van, egyre inkább leszokok a „kell vennem még egy cuki noteszkét” magatartásról, és inkább telefonba írok jegyzetet. Gondolatokat. Érzéseket. Gyónásokra készülést és eredményt. Ima-foszlányokat. Vágyakat. Nekem beválik. (Átkozzatok el, még a misén is előveszem néha a telefonom, és a prédikáció alatt írkálok jegyzeteket.)

7. Evangelizálás

Ha csak a háttérképed vagy a csengőhangod feltűnik valakinek, érzékelni fogják, hogy te felvállalod a hited valamiért. Valószínű azért, mert neked ez így jó, és neked ez az életed fontos része. Mindazt, ami abban az egy kis készülékben benne van, meg tudod mutatni másoknak, szemléltetheted vele a hétvégi élményeid, személyiséged, életed egyik legfontosabb részének csücskét.

8. Könyvek, PDF-ek, hangoskönyvek

Bővíthető SD kártyával a telefonod, vagy ráadásul tableted van? Olvasásra fel! Csurig van az internet letölthető anyagokkal, amiket aztán akár offline, internet elérés nélkül is lapozgathatsz, vagy akár hallgathatsz.

Színesítsétek a hitéleteteket, alkalmazkodjatok a modern kor vívmányaihoz, és okosan használjátok az okostelefonotokat!

Forrás: 777blog.hu