“Szükség van az elmélyülésre” – Jamil Toufic, a Sancta Maria Kórus karnagya – INTERJÚ

By 2019-05-17Interjú

Hatalmas örömünkre a libanoni Sancta Maria Choir fogja nyújtani a zenei szolgálatot a Máriabesnyői Mladifesten. Jamil Toufic a kórus karnagya válaszolt néhány kérdésünkre.

Hogyan találkozott a libanoni kórus a medjugojei Mladifesttel?

1998-ban hallottam először, hogy Szűz Mária megjelenik Medjugorjéban. A hír hallatán rögtön melegséget éreztem a szívemben és elkezdtem utánajárni a témának. Hat évig gyűjtöttem az információkat a jelenésekről. 2004-ben utaztam először oda. Egy felejthetetlen lelki élményben részesültem, ami megengedte, hogy egyre jobban megismerjem a Szűzanya szeretetét, amely ebből az egyszerű faluból kiárad, telve örömmel és békével. Ez a hely egy különleges, isteni áldást foglal magában, amit senki nem tud megérteni, vagy megmagyarázni, mert személyesen kell megtapasztalni, átélni.

Miután visszatértem Libanonba egy gondolat foglalkoztatott állandóan: Hogyan tudnám felfedezni az életemben Isten akaratát? 2006-ban újra ellátogattam Medjugorjéba. Podbordo-hegyén hallgattam egy atya elmélkedését a Szűzanya új üzenetéről, amely ezt mondta: „Adjátok nekem szándékaitokat és imádkozzatok az enyémekért, ezért a hétért:- a papokért, a betegekért, a békéért, a fiatalokért, a családokért, a tisztítótűzben szenvedő lelkekért, azokért, akik nem hisznek Istenben.”

Ekkor magamba néztem, és elhatároztam, hogy a „fiatalokért” szeretnék imádkozni, és tenni. Megfigyeltem, hogy a zene a faitalok nyelve és ez elvezetheti őket az egyházhoz.  Meghallhatják Isten szavát a medjugorjei fesztivál ideje alatt, augusztus első hetében. Így döntöttem, hogy alapítok egy kórust a Szűzanya tiszteletére. Két évvel később mindannyian elmentünk Medjugorjéba az ifjúsági fesztiválra.

Melyik a legfontosabb élményed, ami a Medjugorjei Mladifesthez fűződik?

A fesztivál ideje alatt mindig megtapasztalok egy isteni erőt, egy isteni lehetőséget, amely visszahozza a fiatalok szívét az egyházhoz, mindannyian egyesülünk ezen a nagyszerű helyen Mária vigyázó szemeiben. A világ minden részéről ideérkező fiatalok énekelnek és dicsőitik az Urat, szeretik az egyházat, szeretik egymást, letörve minden gátat, hogy helyreállítsák kapcsolatukat a Jó Istennel a gyónás és az Eucharisztia által.

Mi a kedvenc élményed a magyar Mladifesttel kapcsolatban?

Látom, hogy a magyar fiatalok a végletekig szomjazzák az igazságot és látszik, hogy Gergő atya jelenléte hatással van rájuk. Különösen, hogy Ő is még fiatal, közel áll a hozzájuk, tele van lelkesedéssel, megtapasztalták már a zene hatását, amelyeket Medjugorjéban is éneklünk. A saját és a kórusom véleménye szerint, ezt a fesztivált a Szűzanya és Jó Isten vezeti és megáldja.

Hogyan született meg a kórus?

Kis számú kórustaggal kezdtünk a Podbordo-hegyén, amint azt már említettem, de a hivatalos  kezdés a 2006. február 9-én, Bejrutban (Szent Maron napján, aki a  katolikus maronita egyház alapítója.) volt. Tapasztalatom szerint a kórus egy közvetlen válasz volt a Szűzanya üzeneteire és ugyanakkor a medjugorjei jelenések gyümölcse is. Az elmúlt 13 évben a tagok száma folyamatosan emelkedett, mára 55-en vagyunk a zenészekkel együtt.

Egy kórus alapításához bizonyára kellett zenei tudás, tapasztalat is. Hogyan, mikor kezdtél zenélni?

11 évesen kezdtem zongorázni az iskolában és a helyi egyházközségben, aztán 1998-ban, 20 évesen kezdtem a kórusvezetést és zeneszerzést, párhuzamosan a libanoni Szent József egyetemen végzett mérnöki tanulmányaimmal. Két évig voltam az egyetemi lelkészségi kórus vezetője.

Valószínűleg számos országban jártál már a kórussal. Monadasz párat?

Igen, számos helyen megfordultunk, mint például Róma, Fatima, Lourdes és Lisieux, Medjugorje, Södertälje (Svédország) és az elmúlt évben itt, Máriabesnyőn.

Melyik kultúrát kedveli?

A libanoni háború évei után minket, a közel keleti embereket, befolyásolt Európa, Franciaország, Olaszország… De én, személy szerint azokat a kultúrákat kedvelem, ahol megőrizték az Egyházhoz való hűségüket, mindazok ellenére ami Európában történt, főleg a kommunizmus után.

Milyen különbségeket látsz a libanoni és a magyar keresztény fiatalok között?

Azt látom, hogy a libanoni fiataloknál gyakran hiányzik a fegyelem a személyes, szakmai és társadalmi életükben és szerintem ez a közel-keleti országok oktatási és politikai rendszeréből fakad.

Ugyanakkor észrevettem, hogy a magyar keresztény fiataloknak szüksége van az elmélyülésre és egy mély lelki életre és ez a máriabesnyői fesztivál egyik kiemelt célja is.

Mit üzensz a fiataloknak, akik a Máribesnyői Mladifestre érkeznek?

Ne hagyják ki ezeket a pillanatokat, mert ezek kemény idők, amikor az Egyház megmutatja, hogyan hozzuk ki magunkból a legjobbat, próbálják megélni Jézus szeretetét és örömét. Szenteljenek maguknak egy kis személyes időt ez alatt a három szent nap alatt, hogy meg tudják hozni életük komoly döntéseit. Ne hagyják el ezt a helyet anélkül, hogy meg ne újultak volna hitükben, életükben és Jézus és Mária iránti elhivatottságukban!

Lábánné Hollai Katalin

Köszönjük a fordítást Kürti Líviának!

Jövök a fesztiválra!