Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösség, a “Tápió” is ott lesz a Civil faluban

By 2019-05-22Civil falu

Nagyon gazdag kínálattal rendelkezett eddig is a Civil falu, de most kiegészül a Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösséggel is.

A Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösség – a “Tápió”, ahogy mi mondjuk – egy 1987-ben megszületett katolikus közösség.

1987-ben fiatalok felújították a tápiószentmártoni Blaskovich-kápolnát. A kápolna felszentelésére a térség fiataljait összehívták egy táborra, ami olyan jól sikerült, hogy havi ifjúsági találkozók követték, s létrejött a Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösség, amelynek hamarosan Szegedi László atya lett a lelki vezetője.

Később, tápiós mintára egyházmegye szerte megszülettek az újabb ifjúsági régiók.       A „Tápióban” évente négy évközi ifjúsági találkozót tartunk a Tápió menti településeken körbejárva. Legnagyobb programjaink a nyári táborok: a családias felnőtt tábor, a gyermektábor, illetve az ifjúsági tábor. Ezen táborok minden évben adott témát dolgoznak fel átfogó módon.

Családias felnőtt táborunkat azok számára alakítottuk ki, akik egykor gyermekként, fiatalként csatlakoztak a közösséghez, majd az idő teltével felnőttek, családot alapítottak, de szomjazzák az együtt eltölthető tartalmi időt. Emellett természetesen várunk olyan felnőtteket, családosokat, egyedülállókat egyaránt, akiket indít a Szentlélek! A kicsik számára külön foglalkozások, kirándulások és programok vannak, teljessé téve számukra a nyári élmények palettáját. Ezalatt a felnőttek megélhetik az Istenkapcsolatuk továbbfejlődését, illetve olyan ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak gyermeknevelés, történelmi kitekintés és hitéleti kérdések témakörében, melyeken épülhetnek, mind egyénileg, mind pedig közösségben. Továbbá azon fiatalok számára, akik az Ifjúsági táborból ”kiöregedve” szeretnének méginkább halló szívre lelni, hitüket tovább pallérozni, komoly témákról értekezni.

A gyermektábort olyan a harmadik osztályt elvégzett, de 14. életévüket be nem töltött gyerekek számára alkottuk meg, akiknek a hit ajándékát szeretnénk megadni. Rengeteg játék, színes program várja őket, stranddal, akadályversennyel, közös foglalkozásokkal és természetesen lelki programokkal. Számukra a tábor témáját színdarabok előadásával igyekszünk átadni, érthetővé tenni. Melyekből kiscsportos beszélgetések folyamán tanulhatnak.

Az ifjúsági tábor a közösségünk találkozóinknak valódi csúcsa. Hiszen fő feladatunknak az ifjúság felkarolását tekintjük! A tizennégy illetve huszonegy év közötti fiataloknak előadásokkal igyekszünk átadni valamit mindabból, ami a keresztény mivoltunkból fakadóan az adott év témájául szolgál. Számos színes programmal szeretnénk bővíteni a nyári emlékek sorát, mint például: Szentségimádás, dicsőítés, egész napos strand, éjszakai akadályverseny, szabadulószoba, vizicsata, emlékezetes kiscsoportos beszélgetések, különleges témájú előadások.

A Tápió mentén működő plébániai, katolikus közösségekkel együtt szeretnénk gazdagabbá tenni az egyházmegye ifjúsági életét. Katolikus keresztény hitünk közös megélése mellett kiemelt figyelmet fordítunk a gyerekek és a fiatalok hitbéli, erkölcsi nevelésére is. A mindenkori Váci egyházmegyei püspökkel szorosan együttműködve végezzük szolgálatunkat.

Várunk mindenkit, aki aktív például saját plébániai közösségében és több, azonos értékrenddel bíró fiatallal szeretne találkozni, de szeretettel látunk olyanokat is, akik nem tagjai más közösségnek, ezért barátokat keresnek. A megalakulás egyik fő célkitűzése volt, hogy a környékbeli fiatalok olyan közösségre leljenek, mely a hétköznapokban is jelen van az életükben.

A régiós eseményeket a „kisebb testvérek” közössége szervezi. Szűkebb értelemben a kisebb testvérek közösségét nevezzük a közösségnek, tágabb értelemben mindenkit, aki az adott régióhoz tartozónak mondja magát.

Lelkiségünk négy alappilléren nyugszik. Eucharisztikus, máriás, Isten országát kereső és Szentlélekre figyelő közösséggé szeretnénk válni.

Amennyiben felkeltette érdeklődésed közösségünk, a közösség által nyújtotta lehetőségek – mind lelkiek, mind más élménnyel kecsegtetőek – , Szeretettel várunk Téged is köreinkben, hogy együtt építhessük Isten országát!

A különböző területek vezetői: Koncz Bernadett, Balogh Borbála (gyermekprogramok), Szóró Kata és Katus Norbert (ifjúsági tevékenység), Gábriel Zoltán (felnőtt és családos programok). A működésünkhöz szükséges pénzügyi forrásokat az Egészséges és Erkölcsös Ifjúságért Alapítvány biztosítja, a kuratórium elnöke Szabó László.

Megtalálsz minket az alábbi platformokon: www.tapio.hu, Instagram: tapiomenti_nagyb._kozosseg, Facebook: Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösség

Regisztrálok a MLadifestre!