A híres Besnyői Passió az idei esztendőben sajnos elmarad. Viszont a bezártságunk lehetővé teszi, hogy egy korábbi felvételen végig kövessük Jézus kínszenvedésének útját. Zarándokoljunk el most Besnyőre és vegyünk részt a keresztúton. 

A Besnyői Passiót 2007. április 1-jén, Virágvasárnap mutatták be első ízben. Szereplői a Máriabesnyői egyházközség tagjai közül kerültek ki. Jelmezeik és kellékeik nagy részét saját magunk készítették. Minden évben Virágvasárnap mutaták be, hiszen egy passiójátéknak Nagyböjt idején van igazán mondanivalója.

Jézus utolsó 12 óráját elevenítik fel passiójátékukban, a Getszemáni kertben történő elfogásától a kereszthaláláig. A passiójátékot Mel Gibson Passió című filmjére, valamint boldog Emmerich Anna Katalin látomásaira támaszkodva készítették el. Fontos eleme a zene, melyet a Passió és a Gladiátor c. filmek zenéiből válogatták össze.

A nézőközönség is részese lehet a játéknak! A Máriabesnyői bazilika udvara, valamint tere, és a passiójáték fonala lehetővé teszi, hogy a nézők különleges élményben részesüljenek. Az előadás elején szövegkönyv kivonatokat osztanak szét, melyben ki vannak emelve azok a részek, ahol a nézők bekapcsolódhatnak a játékba.

A közönség nem foglal helyet az előadás idején, hanem állva marad, mintha maguk is ott lennének Kaifás főpap házában, és Pilátus palotájának udvarán. A tömegnek követelnie kell Kaifástól és Pilátustól Krisztus kereszthalálát. Több jelenet is a közönség sorai közt játszódik: Péter tagadása, Jézus megostorozása, első elesése a kereszttel és találkozása Máriával. Ezáltal a nézők belső szemszögből követhetik végig Jézus kálváriáját, mintha maguk is ott lettek volna azokban a szomorú órákban… Ezután elkísérhetik Jézust keresztútján, mint ahogyan a nép tette, Jeruzsálem utcáin egészen a Golgotáig. Testközelből megtapasztalhatják a kivégzőosztag katonáinak durvaságát, Krisztus értünk felajánlott kínszenvedését, és kereszthalálát.

Forrás: besnyoipassio.hu

Fotó: archivum.sajto-foto.hu