Bese Gergő atya: A magközösségek fogják megmenteni a kereszténységet

By 2019-01-17Egyéb

Mit hoz a következő egy év az egyetemes kereszténység számára? – tette fel a kérdést az Isten kezében című műsor szerkesztősége, a választ pedig három megszólaló segítségével keresték: Bese Gergő atya, a 777 bloggere, Sajgó Szabolcs jezsuita és Maróth Miklós orientalista mondta el, mit vár ettől az évtől.

Bese Gergő atya, a 777 munkatársa kellő öniróniával rámutatott: minden év elején megfogalmazzuk, hogy ez egy újabb, nehéz esztendő lesz, és nem is lövünk nagyon mellé – tette hozzá. Azzal, hogy a világ figyelmét egyes keresztény közösségek nehéz helyzetére irányítják, a ’19-es év lehetőséget nyújthat arra, hogy a jó körülmények között élők szolidaritást vállaljanak üldözött testvéreikkel.

A katolikus iskolalelkész egy másik társadalmi problémára is felhívta a figyelmet. Mint mondta, a családdal foglalkozni kell, nem tehetjük meg, hogy évtizedekig kihagyjuk egy nemzet életéből a család intézményét. Meg kell óvnunk nemzeti, keresztény identitásunkat és a családot mint a társadalom alapegységét.

Az őskeresztény állapotra berendezkedett kisközösségek fogják megmenteni a civilizációban a keresztény gyökereket,

értve ezalatt az összetartást, az élet védelmét, a karitatív cselekedeteket – mondta Bese Gergő, majd hozzátette: a magközösségek később növekedni fognak. Optimizmusának adott hangot, amikor azt mondta, Európában nő a keresők száma, akik kapaszkodókra, válaszokra várnak. Ugyanakkor fontos, hogy a gyakorló keresztények egy-egy szertartáson való részvétellel ne tekintsék “kipipáltnak” a kereszténységüket.

Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a budapesti Párbeszéd Háza vezetője arra emlékeztetett; Isten örök jelent hordoz, nála nincs múlt és jövő. A kegyelme és irgalma is állandó. A világ közepe Isten, ezért ne gondoljuk magunkról, hogy tökéletesek tudunk lenni – mondta. Az isteni orvosra figyeljünk, ez legyen életünk középpontja, akkor meg fogjuk kapni a szép élet ajándékát – biztatott az új év kezdetén Sajgó Szabolcs. Kiemelte: a legfontosabb, hogy éljük meg hitünket, ne keseredjünk el, ha rosszat látunk, hanem tegyük a jót, hiszen

Jézus elküldött minket, hogy tanúságtétel legyen az életünk.

Maróth Miklós orientalista “a régi világ és az új világ küzdelmének” írta le korunkat, ahol Európa testesíti meg a régi világot. A tudós szerint a vallások és az azokra épülő kultúrák ütközésén mindez jól látszik. Az egyház mindig megújult – mondta, példaként pedig a francia egyházat hozta, mely meglátása szerint megtalálta, hogyan tud egy modern társadalomba betagozódni.

A teljes műsor ide kattintva megtekinthető.

Forrás: 777blog.hu