Panamából jelentkezünk

By 2019-01-21Egyéb

Bese Gergő atya a hosszú repülőút után sem lankadt és beszámolt első napjukról Panamában. Fogadjátok szeretettel a beszámolót!

Első napunk Panamában igen gazdag programokkal telt. Házigazdánk fenséges reggelije után első utunk a szentmisére vezetett. A plébániatemplomban óriási szeretettel fogadtak bennünket, tapsvihar fogadta plébános atya köszöntő szavait. Megható volt a szeretet, melyet irányunkba mutattak. A szentírási olvasmányok, külön nekünk magyar nyelven is elhangzottak. A szentbeszédben pedig a Szentlélek ajándékai mellett a misszióról szólt a legfőbb tanítás.

A mise végén a kis magyar csoport tagjai rózsafüzért kaptak ajándékba, majd a helyi atyával közösen adtuk az elbocsátó áldást. A plébánia hívei hosszú perceken keresztül fotózkodtak velünk! Ez a “népszerűség” az egész fesztiválon megtapasztalható, hiszen nem sok magyar zászló jön velünk szembe az utcán.

Délután helyi vezetőnkkel a híres Panama csatornához látogattunk. Döbbenetes látni, milyen gigantikus építmény az egész. Az interaktív kiállításon láttuk az építkezés folyamatát és persze bemutatták az óceánjárók átkelését.

Utunkat a Csendes-óceán partján folytattuk. A parton elénk tárult a modern belváros felhőkarcoló-rengetege. Ezt követően az óváros templomaival ismerkedtünk. Láttuk az Arany-oltárt, a nagypénteken a belvároson végighordozott Fájdalmas anya szobrot.

Sétánkat felüdítette a velünk szembejövő számtalan zarándokcsoport éneke, skandálása. A helyieken túl a legtöbben Kolumbiából vannak, Venezuela, Mexikó, Peru, Costa Rica is nagy létszámban képviselteti magát.

Az esténket az önkénteseknek szervezett óriási koncerttel zártuk. Igazi latinos buliba csöppentünk, ahol a szamba és a salsa minden formája megjelent. A nap végére a csoport kellően elfáradt, hiszen 6 óra eltolódás van Magyarországhoz képest, napközben 32, este pedig 22 fokkal.

Bese Gergő atya