Szent Charbel a Közel-Kelet Pió atyája

By 2019-03-06Hírek

A Máriabesnyői Mladifest vasárnapjánnak Szent Charbel, libanoni maronita szerzetes és remete lesz a szentje. A férfit már életében szentként tisztelték. Életéről A szív csendje címmel készítettek filmet.

Szent Charbel 1828-ban született Észak-Libanonban két fiú és két lány után ötödiknek. Szigorú nevelésben részesült, édesanyja megkövetelte a rendszeres imádságot, a rózsafüzérezért. Édesapját fiatalon elvesztette, de anyja ismét megházasodott, méghozzá a falu papjával, aki lelkiismeretes, jó apja volt a fiúnak.

Már egészen kicsi korában megmutatkozott a különleges vonzalma a csendes, elvonulásban töltött imaformához. Miközben a kecskékre vigyázott, gyakran vonult el egy közeli barlangba, hogy a Szűzanya képe előtt imádkozhasson. Isten hívásának engedelmeskedve 23 évesen titokban vonult be a mayfouqi Boldogasszony-kolostorba. Egy év noviciátus után a Libanoni Maroniták Rendjéhez csatlakozott. Ekkor vette fel a keresztségben kapott József helyett a Charbel nevet.

Komoly tanulmányokat folytatott és szüntelenül mélyítette kapcsolatát az Oltáriszentségben lévő Krisztussal, majd 1959 pappá is szentelték. Szigorú aszketikus életet élt miközben messzeföldön híres lelkipásztori munkát végzett. Egészen távolról jártak hozzá lelki vezetésért vagy éppen gyónni. 16 évnyi szolgálat után kérvényezte felmentését a lelkipásztori szolgálatok alól, ugyanis a szívéhez olyan közel álló remeteéletet szeretett volna élni.

23 évig élt csendes remeteségben. 70 éves korában súlyos betegség támadta meg, melytől rengeteget szenvedett, mégsem szüntelenül imádkozott. Már életében szentként tisztelték, sőt több csoda is kötődött a nevéhez.

1965-ben boldoggá, majd 1977-ben szentté avatta VI. Pál pápa. Ő volt a Közel-Kelet Pió atyája.

Itt találhattok egy rövid filmet Szent Charbel csodáiról az életéről szóló A szív csendje című filmet 2014-ben mutatták be.

Kép: magyarkurir.hu