Így telt a II. Máriabesnyői Mladifest második napja

By 2019-05-26Beszámoló

A pénteki nyitónap után a szombati nap is nagy érdeklődés mellett zajlott a II. Máriabesnyői Mladifesten.

2019. május 25-én a Máriabesnyői Mladifest második napját Marinko atya kezdte egy kis reggeli elmélkedéssel. Az ima után Soltész Miklós egyházügyi államtitkár buzdította az egybegyűlteket, hogy imádkozzanak és vegyék komolyan a hitéletüket.

A nap első tanúságtevője Holló András kerekesszékes tánctanár volt. Mesélt, hogyan alakult át a formális hívő élete drasztikusan egy motorbaleset után. Buzdította a jelenlévőket, hogy keresség az Isten szerinti boldogságot az életükben és ne a pillanatnyi örömöknek, szükségleteknek éljenek első sorban, mert ami igazán számít, hogy szeretünk-e és szeretve vagyunk-e.

A szünetben Dr. Rónayné Slaba Ewa Maria, a lengyel nemzetiségi szószóló mondott buzdítást és a lengyel zenekarnak saját nyelvükön is mondott köszöntőt. Ezek után Nagy Bálint atya tartott előadást, melyet mély figyelem jellemzett. Ő is arra inspirálta a jelen lévő fiatalokat, hogy itt és most döntsék el, hogy új szívet akarnak-e és ha igen, most döntsék el, hogy mit tet teszenk az “új szívért”.

Az előadás után Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke mondott pár gondolatot a fiataloknak, majd felkonferálta a következő tanúságtetvőt, Martí Zoltánt  a 777 főszerkesztőjét. Ő mesélt a 777 mottójáról és saját élményeiről, hogy a világban mennyire egyértülmű, hogy a “Hit nem magánügy!”.

A déli imádság után következett az ebéd és lehetőség volt meglátogatni a Civil falut. 14 órától a templomban Szólj be a papnak beszélgetés volt, amin egészen komoly teológiai témák is szóba kerültek.

A rövid szieszta után Dabóczi Kálmán és felesége Vera tartott buzdító tanúságtételt.

“Aki izgalomra vágyik, nem az online világban kell keresnie a kihívásokat, hanem gyereket kell vállani.”

A házaspár vidáman sorolta, milyen rekordokat döntöttek már meg ketten együtt, elismerve a családos élet nehézségeit, keresztjeit ugyanakkor mérhetetlen derüvel.

Utánuk Kiss Anikó nővér, majd Takács Noémi tanúságtétele következett a Regina Pacis Közösségtől. Mindketten saját életútjukról, megtérésükről, Isten vezetéséről beszéltek a fiataloknak. Utánuk Husam Banno, iraki keresztény tett tanúságot a keresztényüldözésről, melyben részesülnek Irakban a testvérei. A tanúságtevők sorát Jamil Toufic zárta, aki szintén saját életéről, megtéréséről és küldetéstörténetésől  beszélt.

Ezek után következett a vacsora, majd Kája Sándor vezetésével a rózsafüzér. Az est szentmisét Kemenes Gábor atya celebrálta, majd a rövid szentségimádást is ő vezette. Az elmélyülés után következett az este fénypontja: az imádság a fénnyel. A résztvevők a húsvéti gyertyáról meggyújthatták saját gyertyáikat, majd a magasba emelve dicsőítették Istent a Sancta Marai Choir és az Új Esély zenekar vezetésével.

Az estét egy fergeteges hangulatú dicsőítőkoncert zárta, amit egy spontán libanoni örömzenével koronáztak meg a kórus tagjai.