Nyilvánítsák II. János Pált egyházdoktorrá és Európa társvédőszentjévé

By 2020-02-11Egyéb, Szemle

II. János Pált nyilvánítsák egyházdoktorrá és Európa társvédőszentjévé – kérik a lengyel püspökök. Az írás a Vatican News oldalán jelent meg, amit változtatás nélkül közlünk.

„A közelmúltban senki nem tett annyit Európáért, mint II. János Pál pápa” – írja a lengyel püspöki konferencia elnöke és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) alelnöke Stanisław Gądecki érsek abban a levélben, amelyet a világ minden püspöki karának elküldött. Azt kérte, hogy támogassák a Ferenc pápának már bemutatott kezdeményezést, amelynek célja, hogy Szent II. János Pált nyilvánítsák Európa társvédőszentjévé és egyházdoktorrá.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa elnökségi ülésén 2019 decemberében Pozsonyban Stanisław Gądecki érsek megkapta Angelo Bagnasco bíboros, a CCEE elnökének jóváhagyását ahhoz, hogy Európa és a világ püspökeinek támogatását kérje levelében a II. János Pált illető kezdeményezéshez. 2019-ben a lengyel püspöki konferencia elnöke a lengyel egyház pásztorainak és híveinek nevében Ferenc pápához fordult, hogy Szent II. János Pált nyilvánítsa egyházdoktorrá és Európa társvédőszentjévé.

II. János Pál kiemelte Európa felét a nemlétből
„II. János Pál kiemelte Európa felét a nemlétből, amelyet az 50 éves szovjet uralom eredményezett sok ember fejében. Azt gondolták, hogy Európa csak Németországból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból és a Skandináv országokból áll.

Megfeledkeztek arról, hogy az európai civilizációnak létezett egy másik fele „csodálatos örökséggel és ugyanazokkal a kulturális és keresztény gyökerekkel” – olvasható a levélben. II. János Pál folyamatosan emlékeztette Európa nemzeteit gyökereikre: a római jogra, a görög filozófiára és a zsidó-keresztény értékelméletre.

Visszatérés a közös történelmi örökségükhöz, ami a kereszténység
Stanisław Gądecki érsek kiemelte:

„a lengyel pápa tisztában volt azzal, hogy a jelenlegi kulturális válság egy korszakos felhívás a bölcs visszatérésre közös történelmi örökségükhöz, ami a kereszténység”.

„Ilyen értelemben fontos védelmezője volt az európai értékeknek, amelyek a modern társadalom kitörölhetetlen alapját jelentik. Egyben II. János Pál lelki és intellektuális világát a hagyomány és az újdonság közötti eredményes kiengesztelődés jellemezte”.

Egyensúly a hagyomány és a modernitás között
„Wojtyła pápa öröksége gazdag, sokoldalú és kreatív összegzése a gondolkodás eltérő irányzatainak, amely a kinyilatkoztatáson alapul és hűséges a hit letéteményéhez. II. János Pál gondolkodása valójában nagyon is modern, eredeti és kreatív, míg megmarad nemesen klasszikusnak. Ez a nem könnyű egyensúly a hagyomány és a modernitás között sok frissességet hozott az egyház életébe és ezen keresztül a tág értelemben vett kultúra, politika és tudomány egyetemes világába.” „II. János Pál 27 éves pápasága áttörést jelentett az egyház és a világ számára is tanítását és társadalmi hatását illetően” – írta a lengyel érsek.

Szentmise május 17-én a Szent Péter téren
Levele végén Gądecki érsek a kezdeményezés minden támogatóját meghívta egy ünnepi szentmisére, amelyet Ferenc pápa mutat be május 17-én a Szent Péter téren „a távolról érkezett” pápa születése centenáriumának előestéjén. Azt kérte a hívektől, hogy ezt a zarándoklatot használják fel köszönetük kifejezésére a szent lengyel pápa életéért és szolgálatáért.

Szöveg és kiemelt kép: Vatican News